Neradote prekės? Skambinkite

+370 693 65525

Orkaitės

Orkaitės

Kaip išsirinkti orkaitę?

Anksčiau pyragai buvo kepami krosnyse, kurias dabar galima pamatyti daugiausia muziejuose arba nuošaliuose kaimuose. Šiuo metu jas pakeitė modernios orkaitės. Apie jų savybes ir į tai, kokią orkaitę geriau pasirinkti, parašysime šiame straipsnyje.

Pirmiausia reikėtų paminėti, kad dauguma dujinių ir elektrinių viryklių jau turi integruotą orkaitę. Tokios orkaitės turi pagrindinių kepimo funkcijų rinkinį, kurio dažnai visiškai pakanka buitiniam naudojimui. Tačiau, jei norite gauti tikrai gerą ir daugiafunkcinę orkaitę - geriau pirkti atskirą įrenginį. Apsvarstykime pagrindinius šių prietaisų parametrus.

Orkaitės tipas

Analogiškai krosnelėms, orkaitės būna dujinės ir elektrinės. Dujas naudojančios orkaitės yra laikomos labiau ekonomiškomis, tačiau funkcijų gausa dažnai nusileidžia savo elektrinėms „kolegoms“. Šio tipo prietaisai reikalauja fiksuoto prijungimo prie dujų šaltinio, ir tai gali būti laikoma tam tikru trūkumu. Tačiau, kita vertus, dujinė orkaitė yra labiau ekonomiška, kalbant apie energijos sąnaudas.

Elektrinės orkaitės paprastai siūlo gerokai didesnę funkcijų įvairovę. Be to, daugelis šeimininkių pastebi, kad elektrinėje orkaitėje kepimo ar skrudinimo procesas vyksta tolygiau ir efektyviau. Kita vertus, elektrinė orkaitė naudoja gana daug energijos ir reikalauja kokybiškos elektros instaliacijos. Neginčijamas šio tipo prietaiso privalumas yra galimybė laisvai pasirinkti jo vietą virtuvėje, be būtinybės prijungti prie stacionaraus dujų vamzdžio ar baliono.

Nėra vienareikšmio atsakymo į klausimą „kokia orkaitė geriau - dujinė ar elektrinė“. Jūs turėsite atsižvelgti į kiekvieno tipo iš privalumus bei trūkumus ir rinktis vieną iš jų.

Orkaičių montavimo tipai

Priklausoma orkaitė - įrenginys, kuris negali veikti nepriklausomai, o tik kartu su virykle. Tokios orkaitės neturi nuosavų kontrolės elementų ir naudoja viryklės valdymą. Perkant tokį prietaisą būtina atkreipti ypatingą dėmesį į tai, ar jis suderinamas su jūsų pasirinkta virykle.

Nepriklausoma orkaitė - visiškai savarankiškas vienetas su atskiru valdymu. Daugelis klientų renkasi tokias orkaites, nes jos neturi apribojimų dėl suderinamumo su kaitlente.

Durelių atidarymo tipai

Yra du pagrindiniai orkaičių durelių atidarymo būdai: atveriamas ir ištraukiamas.

Atidaromos durelės yra labiau paplitęs variantas. Pagrindinis jo trūkumas yra tai, kad reikia ištraukti kepimo skardą ar groteles, norint patikrinti patiekalo būklę.

Orkaitėse su ištraukiamomis durelėmis pakanka tiesiog ją atidaryti, o tai labai padidina naudojimo patogumą ir sumažina nudegimų riziką.

Orkaitės talpa

Nuo orkaitės talpos priklauso galimybė joje iškepti didelių matmenų patiekalus. Ji matuojama litrais. 40 litrų tūrio orkaitės gali būti laikomos mažomis, vidutinės - 50-60 litrų, o daugiau nei 60 litrų talpos orkaitės vadinamos didelėmis.

Renkantis geriausią orkaitę būtina atsižvelgti ir į jos dydį, kuris bus tiesiogiai proporcingas jos talpai. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas priklausomos orkaitės dydžiui, nes ji dažniausiai yra montuojama į baldus. Nepriklausomos orkaitės matmenis taip pat reikėtų pasirinkti atsižvelgiant į jos būsimą vietą virtuvėje.

Orkaitės kontrolės sistema

Kaip jau minėta pirmiau, nuosava orkaitės kontrolės sistema yra prieinama tik nepriklausomiems modeliams. Šiuo metu jūs rasite orkaičių su mechanine arba elektronine valdymo sistema.

Elektroninis valdymas turi daug papildomų funkcijų, įvairių laikmačių, tikslesnį reguliavimą, daugiau režimų ir t.t.
Prie elektromechaninių valdymo sistemų privalumų reikėtų priskirti jos didesnį patikimumą.

Valymo sistema

Orkaitės valymas yra labai svarbus klausimas, nes maisto gaminimą beveik visada lydi kontaktinių paviršių užteršimas. Šiuolaikinės orkaitės gali turėti šias populiariausias valymo sistemas:

  • Katalizinis. Šią valymo sistemą naudojančių prietaisų vidinis paviršius padengtas specialiu kataliziniu emaliu, ant kurio patekę nešvarumai paverčiami į pelenų pavidalo medžiagą, kuri gali būti lengvai pašalinama.
  • Lengvai valomas emalis. Šio emaliu padengta orkaitė gali būti lengvai išvaloma valikliais.
  • Pirolizės valymas. Orkaitė yra kaitinama iki labai aukštos temperatūros, kurios dėka nešvarumai virsta pelenais, o tada viskas vyksta pagal analogiją su katalizatoriniu valymu. Pirolizės orkaitėje kaitinimo elementai gali pasiekti 500 Celsijaus laipsnių ribą.
  • Valymas garais. Toks valymas atliekamas su garais, kurie padeda išvalyti prietaiso vidų.

Papildomos galimybės

Orkaitė - gana sudėtingas įrenginys. Prie jo papildomų, bet ne mažiau svarbių, parametrų galima priskirti šias funkcijas:

  • Konvekcija. Konvekcija orkaitėje leidžia tolygiau paskirstyti temperatūrą, o tai leidžia kokybiškiau paruošti maistą.
  • Durelių aušinimas. Padeda išvengti durelių perkaitimo ir galimų to pasekmių.
  • Atšildymas. Sklandžiai atitirpina šaldytą maistą.
  • Apsauga nuo vaikų padeda apsisaugoti nuo atsitiktinio orkaitės įjungimo.

Štai ir viskas apie pagrindinius aspektus, kurių žinojimas padės jums suprasti, kaip pasirinkti geriausią orkaitę savo namams. Malonių pirkinių!